Choć Szwajcaria również importuje sery z Włoch, Francji i Niemiec (przede wszystkim białe sery oraz sery miękkie) to bilans hadlowy wciąż jest zdecydowanie pozytywny dla Szwajcarii – eksport w ostatnim roku to ponad 70 tys. ton, a import to ponad 58 tys. ton. Warto dodać, że w całej puli produktów
eksportowych Konfederacji Szwajcarskiej sery stanowią zaledwie 0,3%. Aż trudno uwierzyć, że w 2016 roku Helwecja eksportowała aż trzykrotnie więcej kawy (sic!), która stanowiła ok. 1% eksportu.
Szwajcarskie sery to nie tylko produkt eksportowy – ogromną popularnością konsumentów cieszą się również na lokalnym rynku. Dla zarabiających znacznie lepiej niż większość mieszkańców UE, a ponadto przyzwyczajonych do wysokich cen żywności Szwajcarów ok. 6 franków za 100 gram nie wydaje się specjalnie wygórowaną ceną. Potwierdzeniem może być choćby rosnąca od kilku lat konsumpcja lokalnych serów w Szwajcarii. Tylko w 2016 roku sera jego spożycie wzrosło o 2,6 %. Na jednego obywatela Helwecji w ciągu roku przypadło 22,05 kilogramów tego specjału.
W Szwajcarii wytwarza się najwięcej serów twardych i średnio twardych. Najwięcej produkuje się właśnie wspomnianych już serów twardych Emmentalera i Gruyère. Miejscowości, od których nazwę wzięły te dwa gatunki sera, a także Sbrinz, to najważniejsze miejsca wytwarzania sera w Szwajcarii. Inne popularne rodzaje sera to: Appenzeller, Tilsiter, Gstader i ser Raclette. Doskonale smakują też lokalne specjalności jak formowany w piękne różyczki Tête-de-Moine czy Mutschli. Nic nie dorówna jednak smakowi alpejskiego sera (Bergkäse), który wytwarzany jest z mleka krów wypasanych na wysoko położonych alpejskich łąkach. Zwłaszcza takiego, który można kupić bezpośrednio u gospodarzy, po całodziennej wędrówce górskiej.
Więcej informacji na stronach:
https://www.landwirtschaft.ch/wissen/tiere/rindviehhaltung/milch/kaese/
https://www.eda.admin.ch/aboutswitzerland/de/home/dossiers/kaese-in-der-schweiz.html
Autor: IA Hałgas