Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Emmentaler , Gruyère, Appenzeller... Szwajcarskie sery - produkt nie tylko eksportowy

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Iwona Aleksandra Hałgas | 2017-06-24 15:14:29
wphi berno, szwajcarskie sery

W Szwajcarii wytwarza sie aż 450 gatunków tego specjału. To także jeden z flagowych produktów tego kraju, kojarzony ze Szwajcarią i tradycyjnie wytwarzany w tym alpejskim kraju od wieków. Roczna produkcja sera to aż 180 tys. ton, z czego ponad 40 procent przeznaczane jest na import. Mimo utrzymującego się mocnego franka eksport sera w ostatnim roku wzrósł o 2,5% - znacząca większość (80%) trafiła do sąsiednich krajów, w tym przede wszystkim do Niemiec. Eksportowymi hitami wśród alpejskich serów są Emmentaler i Gruyère.

 

Choć Szwajcaria również importuje sery z Włoch, Francji i Niemiec (przede wszystkim białe sery oraz sery miękkie) to bilans hadlowy wciąż jest zdecydowanie pozytywny dla Szwajcarii – eksport w ostatnim roku to ponad 70 tys. ton, a import to ponad 58 tys. ton. Warto dodać, że w całej puli produktów

eksportowych Konfederacji Szwajcarskiej sery stanowią zaledwie 0,3%. Aż trudno uwierzyć, że w 2016 roku Helwecja eksportowała aż trzykrotnie więcej kawy (sic!), która stanowiła ok. 1% eksportu.

 

Szwajcarskie sery to nie tylko produkt eksportowy – ogromną popularnością konsumentów cieszą się również na lokalnym rynku. Dla zarabiających znacznie lepiej niż większość mieszkańców UE, a ponadto przyzwyczajonych do wysokich cen żywności Szwajcarów ok. 6 franków za 100 gram nie wydaje się specjalnie wygórowaną ceną. Potwierdzeniem może być choćby rosnąca od kilku lat konsumpcja lokalnych serów w Szwajcarii. Tylko w 2016 roku sera jego spożycie wzrosło o 2,6 %. Na jednego obywatela Helwecji w ciągu roku przypadło 22,05 kilogramów tego specjału.

 

W Szwajcarii wytwarza się najwięcej serów twardych i średnio twardych. Najwięcej produkuje się właśnie wspomnianych już serów twardych Emmentalera i Gruyère. Miejscowości, od których nazwę wzięły te dwa gatunki sera, a także Sbrinz, to najważniejsze miejsca wytwarzania sera w Szwajcarii. Inne popularne rodzaje sera to: Appenzeller, Tilsiter, Gstader i ser Raclette. Doskonale smakują też lokalne specjalności jak formowany w piękne różyczki Tête-de-Moine czy Mutschli. Nic nie dorówna jednak smakowi alpejskiego sera (Bergkäse), który wytwarzany jest z mleka krów wypasanych na wysoko położonych alpejskich łąkach. Zwłaszcza takiego, który można kupić bezpośrednio u gospodarzy, po całodziennej wędrówce górskiej.

 

Więcej informacji na stronach:

https://www.landwirtschaft.ch/wissen/tiere/rindviehhaltung/milch/kaese/

https://www.eda.admin.ch/aboutswitzerland/de/home/dossiers/kaese-in-der-schweiz.html

 

Autor: IA Hałgas