Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Szwajcarzy sprzedają najwięcej czekolady w Niemczech i Wielkiej Brytanii

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Anna Mackiewicz | 2015-11-17 14:40:53
szwajcaria, handel, gospodarka

Najwięcej szwajcarskiej czekolady trafia do Niemiec i Wielkiej Brytanii, nieco mniej do Francji i Kanady.

Szwajcarzy sprzedali w 2014 r. 183,7 tys. ton czekolady - wynika z opublikowanych w lutym 2015 r. danych Chocosuisse, zrzeszenia szwajcarskich producentów czekolady. Na krajowy rynek trafiły 68.264 tony, a na eksport 115.474 tony. Sprzedaż czekolady w tym kraju wzrosła o 1,8 proc., po wzroście w 2013 r. o 2,2 proc.

Eksport szwajcarskiej czekolady wzrósł w 2014 r. o 3,7 proc., po wzroście w 2013 r. o 4,2 proc. - podaje Chocosuisse.

W 2014 r. 24 proc. eksportowanej czekolady trafiło do Niemiec, do Wielkiej Brytanii 11,7 proc., do Francji 8,8 proc., a do Kanady 7,1 proc.

W 2014 sprzedaż czekolady wzrosła o 2,7 proc. w ujęciu rok do roku, po wzroście w 2013 r. o 3,1 proc. Był to drugi z kolei rok, gdy sprzedaż czekolady wzrosła, bo w 2012 r. sprzedaż spadła o 3,4 proc., a w 2011 spadła o 3,0 proc.

Konsumpcja szwajcarskiej czekolady na osobę w 2014 r. wyniosła 11,7 kilogramów.

PAP