Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Mniej krów, więcej mleka. O zmianach w szwajcarskim rolnictwie

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Iwona Aleksandra Hałgas | 2017-06-23 12:20:52
wphi berno, rolnictwo w szwajcarii, przemysł mleczarski

Choć w Szwajcarii krowy to niemal dobro narodowe i element idyllicznego szwajcarskiego krajobrazu liczba zwierząt utrzymywanych przez tutejszych rolników ciągle spada. Pod koniec zeszłego roku pogłowie szwajcarskich mlecznych krów osiągnęło rekordowo niski poziom – 566 tys. sztuk. Tak małej ilości tych zwierząt w Szwajcarii nie było jeszcze nigdy. Jak podaje rocznik statystyczny jeszcze w 2012 krów było 705 tys., a w 1990 w oborach rolników znajdowało się ich ponad 790 tys. Jako przyczynę malejącej liczby bydła sami rolnicy wskazują ceny mleka. Chociaż litr tego produktu w Szwajcarii kosztuje 1,90 CHF, rolnicy - a za nimi szwajcarskie media - od dłuższego czasu podkreślają, że ceny mleka są zbyt niskie.

Choć w Szwajcarii krowy to niemal dobro narodowe i element idyllicznego szwajcarskiego krajobrazu liczba zwierząt utrzymywanych przez tutejszych rolników ciągle spada. Pod koniec zeszłego roku pogłowie szwajcarskich mlecznych krów osiągnęło rekordowo niski poziom – 566 tys. sztuk. Tak małej ilości tych zwierząt w Szwajcarii nie było jeszcze nigdy. Jak podaje rocznik statystyczny jeszcze w 2012 krów było 705 tys., a w 1990 w oborach rolników znajdowało się ich ponad 790 tys.

Jako przyczynę malejącej liczby bydła sami rolnicy wskazują ceny mleka. Chociaż litr tego produktu w Szwajcarii kosztuje 1,90 CHF, rolnicy - a za nimi szwajcarskie media - od dłuższego czasu podkreślają, że ceny mleka są zbyt niskie. W jednej z ankiet, pytani przez reportera Helveci, podkreślali, że gotowi są zapłacić za ten produkt znacznie więcej niż kosztuje on obecnie: trzy, cztery, a nawet pięć franków. Dodajmy, że w sąsiednich Niemczech, gdzie Szwajcarzy często jeżdżą na zakupy, za litr mleka zapłacimy jedynie 50 eurocentów. System taryf celnych sprawia jednak, że szwajcarskie produkty są chronione przed tańszą konkurencją z zagranicy.

Przyczyn zmniejszenia liczby krów można dopatrywać się też w systemie subwencji dla szwajcarskich rolników. Choć są oni hojnie wspierani przez państwo (rocznie otrzymują 2,8 miliarda franków), fakt, że zmieniony został system dopłat mógł przyczynić się do zmniejszenia pogłowia krów. Od 2013 roku zniesiono bowiem dopłaty bezpośrednie wypłacane rolnikom na każdą sztukę bydła. Mimo zmniejszenia pogłowia krów nie zmniejszyła się ilość mleka dostarczanego przez rolników na rynek. Specjalnie ukierunkowana hodowla sprawia bowiem, że krowy dają więcej mleka.

Zmiany strukturalne w przemyśle mleczarskim przyczyniły się natomiast do tego, że zmniejszyła się liczba gospodarstw rolnych, za to są one większe. W latach 2004-2014 liczba gospodarstw rolnych ogółem w Szwajcarii zmalała z 64 500 do 54 000, a ich powierzchnia wzrosła ze średnio 16,5 hektara do 19,5 hektarów. Maleje także liczba osób zatrudnionych w rolnictwie w Szwajcarii (średnio o 17 % na dziesięć lat) - w 2014 roku wyniosła 158 800 osób (mniej niż 4 % aktywnych zawodowo), z czego mniej niż połowa pracowała w pełnym wymiarze czasu. Udział rolnictwa w produkcie narodowym brutto wynosi mniej niż jeden procent (w 1990 było to 2, 2 %, w 2000 1,1 % i w 2014 0,7%). Z drugiej strony rosną dochody gospodarstw rolnych (67 800 franków, co w porównaniu z wcześniejszym rokiem oznaczało wzrost o ponad 10%), a także wynagrodzenia rolników. W porównaniu z innymi krajami w Europie w ostatnich latach liczba gospodarstw rolnych w Szwajcarii zmniejszyła się o bardzo niewielki procent – podczas gdy w latach 2010-2013 w Niemczech i Wielkiej Brytanii z rynku zniknęło po kilkanaście procent gospodarstw rolnych, w Konfederacji Szwajcarskiej ich liczba zmniejszyła się zaledwie o 4%.

Więcej informacji na stronie:

https://www.swissmilk.ch

 

Autor: IA Hałgas