Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Importowany drób z hodowli zgodnych ze szwajcarskimi przepisami o ochronie zwierząt

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: | 2013-09-10 15:31:39
analizy rynkowe

Najwięksi dystrybutorzy w handlu detalicznym chcą zobowiązać zagranicznych producentów do przestrzegania szwajcarkich przepisów o ochronie zwierząt

Zgodnie z ogłoszonym programem zrównoważonego rozwoju, sieć Migros  zobowiązała się do należytego obchodzenia się ze zwierzętami. W ramach tych działań zaopatrzenie sieci Migros-Gastronomie ma pochodzić wyłącznie od szwajcarskich producentów. Dodatkowo, do roku 2020 sieć Migros planuje zobowiązać swoich zagranicznych producentów i dostawców drobiu do produkcji zgodnie ze szwajcarskimi przepisami o ochronie zwierząt. Wymogi wobec zagranicznych producentów są już stopniowo wprowadzane (np. w odniesieniu do mięsa indyczego). W najbliższym czasie Migros ma zamiar zobowiązać do podobnych działań (przestrzeganie szwajcarskich przepisów) dostawców mięsa z kurczaków.

W restauracjach sieci Coop, mięso w daniach drobiowych pochodzi od lat wyłącznie od szwajcarskich dostawców. Podobnie jak Migros, sieć Coop chce zobowiązać swoich zagranicznych dostawców do hodowli według szwajcarskich przepisów o ochronie zwierząt.

Działania obu największych sieci handlu detalicznego są pochodną działań szwajcarskiej organizacji ochrony zwierząt. Zgodnie z jej poglądem, zagraniczne hodowle drobiu,
w przeciwieństwie do szwajcarskich, prowadzone są w niehumanitarnych warunkach
i powodują nadmierne cierpienie drobiu. Nieodpowiednie normy ochrony zwierząt mają, zdaniem związku przełożenie na zdecydowanie niższe ceny zagranicznego importowanego  drobiu. Prowadzi to do sytuacji, w której szwajcarscy producenci, dbający o dobro zwierząt są mniej konkurencyjni od zagranicznych dostawców. Plany zobowiązania zagranicznych dostawców do przestrzegania szwajcarskich norm zostały przyjęte przez związek ochrony zwierząt z dużym uznaniem.

Konsumpcja mięsa dorbiowego wzrosła w Szwajcarii w ciągu ostatnich 20 lat o około 45 procent. Rocznie w Szwajcarii spożywa się około 92 tys. ton drobiu, co daje około 11,3 kg mięsa dorbiowego na mieszkańca w skali roku. Szwajcarscy producenci drobiu nie są
w stanie sprostać wewnętrzenmu popytowi. Krajowa produkcja rośnie rocznie o około 2%, ale blisko połowa zapotrzebowania na drób musi pochodzić z importu.

 

Lata

Szwajcarski import mięsa drobiowego

 

 Pochodzenie

Ilość w tonach

Wartość w mln euro

% Importu ogólem

2009

Ogółem

49'994

136

100

Polska

628

3

1.9

2010

Ogółem

47'469

142

100

Polska

338

1

1

2011

Ogółem

47'886

158

100

Polska

234

1

0.7

2012

Ogółem

47'933

158

100

Polska

242

1

0.7

 

 

 

Dane za rok 2013

Miesiąc

Szwajcarski import mięsa drobiowego

 

 

 Pochodzenie

Ilość w tonach

Wartość w mln euro

% Importu ogólem

Styczeń

Ogółem

4'183

13

100

 

Polska

14

0

0.5

 

Luty

Ogółem

3'430

11

100

 

Polska

25

0

1

 

Marzec

Ogółem

3'839

13

100

 

Polska

30

0

0.9

 

Kwiecień

Ogółem

3'672

13

100

 

Polska

23

0

1

 

Maj

Ogółem

3'645

12

100

 

Polska

28

0

1.1

 

Czerwiec

Ogółem

3'827

13

100

 

Polska

25

0

0.9

 

Lipiec

Ogółem

4'060

14

100

 

Polska

15

0

0.5

 

 

Bliższe informacje dotyczące szwajcarskich przepisów o hodowli i ochronie zwierząt
w językach niemieckim, franuskim, włoskim i angielskim:

http://www.bvet.admin.ch/themen/tierschutz/index.html?lang=de